+381 62 85 65 707 | +381 63 85 65 706 | Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
0 0 RSD
Vaša korpa
Vaša korpa je prazna.
Ukupno: 0

Ukupno:
Dostava:
Popust:
Ukupno sa dostavom:


Očisti korpu

Simptomi kamena u bubregu: Kako da prepoznate alarmantne signale tela?

Simptomi kamena u bubregu: Kako da prepoznate alarmantne signale tela?

Kamen u bubregu je jedna od najčešćih uroloških tegoba sa kojima se ljudi susreću. Ovo stanje može prouzrokovati intenzivnu nelagodnost i bol, ali nažalost, često ostaje nediagnostikovano do trenutka kada simptomi postanu veoma izraženi. Pogledajmo detaljnije koji su to simptomi kamena u bubregu, kako bi smo mogli da reagujemo na vreme.

  1. Bol u ledjima ili stranama tela: Jedan od najčešćih simptoma kamena u bubregu je bol koja se javlja u donjem delu leđa, sa strane ili ispod rebara. Ovaj bol može varirati od blage do jake intenzivnosti, a često se može širiti i do prepona i genitalija.

  2. Hematurija ili krv u mokraći: Krv u mokraći, poznatija kao hematurija, je čest simptom kamena u bubregu. Mokraća može biti ružičasta, crvena ili smeđa, a ponekad može sadržati i vidljive tragove krvi.

  3. Česte potrebe za mokrenjem: Osobe sa kamenom u bubregu često osećaju pojačanu potrebu za mokrenjem, što se može ispostaviti kao vrlo neudobno i ometajuće, naročito tokom noći.

  4. Bol prilikom mokrenja: Bol ili peckanje prilikom mokrenja takođe su uobičajeni simptomi kamena u bubregu. Ovo se javlja kada kamen prođe kroz mokraćni kanal.

  5. Mutna ili neugodno mirišljava mokraća: Kamen u bubregu može uzrokovati promene u boji i mirisu mokraće. Ako je mokraća mutna ili ima jak, neugodan miris, to može biti znak postojanja kamena u bubregu.

  6. Mučnina i povraćanje: U nekim slučajevima, kamen u bubregu može izazvati mučninu i povraćanje. Ovo se dešava kada kamen blokira protok mokraće, uzrokujući nakupljanje otpadnih materija u organizmu.

  7. Groznica i drhtavica: Ako kamen u bubregu uzrokuje infekciju, to može dovesti do visoke temperature i drhtavice.

Ako doživite bilo koji od ovih simptoma, posebno bolove ili krv u mokraći, odmah potražite medicinsku pomoć. Pravovremena dijagnoza i lečenje mogu sprečiti komplikacije i ublažiti simptome kamena u bubregu.

Uvek imajte na umu da je prevencija ključna kada je reč o zdravlju bubrega. Održavanje zdrave ishrane, konzumacija dovoljne količine tečnosti i redovno vežbanje mogu pomoći u sprečavanju formiranja kamena u bubregu.

 

Kako se simptomi kamena u bubregu razlikuju kod muškaraca i žena?

Kada je reč o kamenju u bubregu, muškarci i žene često doživljavaju slične simptome. Međutim, postoji nekoliko razlika koje mogu biti korisne za razumevanje kako ova stanja utiču na različite polove.

Muškarci su općenito skloniji razvoju kamena u bubregu, i često doživljavaju intenzivan bol u donjem delu leđa, sa strane, ili u predelu stomaka. Ovaj bol može se širiti do prepona i testisa. U nekim slučajevima, muškarci mogu osetiti bol tokom mokrenja, a ponekad i krv u mokraći.

Žene takođe osećaju bol u predelu leđa ili stomaka, ali se ovaj bol često širi do genitalnog područja. Pored toga, žene sa kamenom u bubregu često doživljavaju učestalo mokrenje, što može biti pogrešno protumačeno kao simptom urinarne infekcije ili cistitisa. Bol prilikom mokrenja i promene u boji ili mirisu mokraće su takođe česti simptomi.

U nekim slučajevima, žene mogu osetiti simptome slične onima u trudnoći, poput mučnine, povraćanja i učestalog mokrenja, što može dovesti do zabune prilikom dijagnoze.

Kada su u pitanju simptomi kao što su krv u mokraći, bol prilikom mokrenja, učestalo mokrenje, promene u boji i mirisu mokraće, groznica i drhtavica, ovi simptomi su univerzalni i ne prave razliku između muškaraca i žena.

Svaka osoba, bez obzira na pol, treba da se obrati lekaru ako primeti bilo koji od ovih simptoma. Pravovremena dijagnoza i lečenje su ključni za uspešno upravljanje ovim stanjem i sprečavanje komplikacija.

 

 

Ukoliko već imate kamen u bubregu, neophodno je da sledite preporuke lekara. Uz to, prirodna rešenja kao što je Herboksal mogu da olakšaju tegobe i ubrzaju proces izbacivanja kamena. Budite pažljivi prema svom telu, slušajte njegove signale i delujte na vreme. Vaše zdravlje je neprocenjivo!

 



Ostavite komentar

Prihvatam
Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.