+381 62 85 65 707 | +381 63 85 65 706 | Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
0 0 RSD
Vaša korpa
Vaša korpa je prazna.
Ukupno: 0

Ukupno:
Dostava:
Popust:
Ukupno sa dostavom:


Očisti korpu

Kamen u žuči - uzrok, simptomi i kako ga lečiti

Kamen u žuči - uzrok, simptomi i kako ga lečiti

Sve je veći broj ljudi koji se lekaru javlja zbog tegoba i bolova za koje se ispostavi da su rezultat problema sa žučnom kesom. Kamen u žuči postaje sve češće oboljenje. Naročito kod ženskog stanovništva starijeg od 40 godina.

Šta su žuč i žučna kesa?

Žučna kesa je mali organ oblika šljive, veličine do 2,5 centimetara, i nalazi se ispod jetre. Glavna funkcija ovog organa je da skuplja i koncentriše žuč – zeleno braonkastu tečnost koju stvara jetra. Tokom obroka žuč se luči u gornji deo tankog creva i učestvuje u varenju i apsorpciji masne hrane, kao i u apsorpciji vitamina rastvorljivih u mastima.

Kako nastaje kamen u žuči?

Kamen nastaje ukoliko postoji promena u sastavu žuči ili se žučna kesa ne prazni u potpunosti. Može doći do stvaranja sitnih nakupina u vidu kamenčića, odnosno kamena u žuči. Smatra se da je pojava kamena najčešće uzrokovana prekomernim konzumiranjem masne hrane. Uzimanje hormona i određenih kontraceptivnih pilula takođe mogu uticati na pojavu kamena. Kao i problemi vezani za probavu, varenje i šećernu bolest.

Iako je glavni uzrok nastanka kamena u žuči i dalje nepoznat, postoje određeni faktori koji povećavaju rizik od stvaranja kamena. To su pre svega pol, starost i genetske predispozicije. Dokazano je da žene češće oboljevaju od muškaraca, a bolest se učestalije javlja kod stanovništva starijeg od 40 godina. Takođe gojaznost, nagli gubitak težine, gladovanje, problemi sa jetrom i nedostatak fizičke aktivnosti mogu doprineti stvaranju kamena u žuči.

Simptomi

Veoma često, osobe koje imaju kamen u žučnoj kesi ne osećaju nikakve simptome. U pitanju je ‘tihi’ kamen, koji se otkriva CT skenerom. Međutim, ukoliko se simptomi jave, oni mogu biti veoma neprijatni. Karakterističan je, pre svega, oštar bol (najčešće posle obroka) u gornjem desnom delu stomaka, ispod rebara. Ali se takođe može osetiti i u leđima, poput onog koji uzrokuje kamen u bubregu. Takođe, mogu se javiti i mučnina i povraćanje. Ukoliko primetite simptome, neophodno je da što pre počnete sa lečenjem kako bi sprečili komplikacije i ozbiljnije upale.

Posledice

Kamen u žuči sam po sebi nije opasan. Ali ako se ne leči i ne ukloni, može dovesti do ozbiljnih oboljenja i zdravstvenih problema. To mogu biti upala žučnih puteva, gangrena žučne kese, žutica, upala pankreasa, sepsa, fistula ili vezana creva (ileus). Ipak, prisustvo kamena u žučnoj kesi najčešće dovodi do upale žučne kese (holecistitisa). Upalu karakterišu konstantan bol i povišena temperatura, a do nje dolazi kada kamen zapuši otvor ka debelom crevu. Upala žučne kese je stanje koje se najčešće rešava hirurški, uklanjanjem žučne kese. Hirurško uklanjanje žučne kese danas predstavlja najčešću operaciju u svetu, češću i od operacija slepog creva ili kile.

Prevencija i lečenje

Masna hrana, odnosno nepravilna ishrana glavni je uzrok stvaranja kamena u žuči. Preporučljivo je izbegavati prženo i pohovano meso, punomasne sireve i hranu bogatu holesterolom, kao i kiselu, ljutu i začinjenu hranu. Alkoholna i gazirana pića takođe pospešuju taloženje kamenca. Preporučljiva je ishrana bazirana na posnom mesu, kuvanom ili pečenom na roštilju. Mogu se konzumirati i riba, nemasni sirevi, maslinovo ulje i belance jajeta.

Povrće treba jesti kuvano, a voće u manjim količinama. Ukoliko osetite simptome, potrebno je da se odmah javite lekaru kako bi započeli lečenje. Time ćete izbeći komplikacije i eventualnu operaciju i uklanjanje žučne kese. Pored lekova hemijskog porekla postoje i prirodni preparati koji uspešno tope i uklanjaju kamen. Herboksal predstavlja preparat na biljnoj bazi, uz čiju redovnu upotrebu možete rešiti problem kamena u žuči, ali i kamena u bubregu već za par nedelja. Više o preparatu možete pročitati ovde.

Pogledajte naš proizvod Herboksal.



Ostavite komentar

Prihvatam
Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.