Ostanite-mladi

Namirnice protiv starenja

Zaboravite na skupe kreme u čijim reklamama garantuju da će vam ukloniti bore, jastučiće ispod očiju i siv ten. Nutricionista Keren Fišer smatra da sav trud mazanja kremicama pada u vodu ako za doručak pojedete prženice, a za večeru šniclu prženu na tiganju. Iako znamo da sunce i cigarete mogu da ubrzaju starenje kože, dermatolozi su istakli da najveći uticaj na kožu imaju destruktivni molekuli, takozveni „AGE“ molekuli koji se kriju u hrani.
Pazite šta jedete-sve će se pokazati na vašoj koži

ŠTO VIŠE JEDETE HRANU SA „AGE“ MOLEKULIMA, TO ĆETE BRŽE STARITI
Previše šećera u krvi izaziva to da se molekuli glukoze zakače za proteine u kolagenu („lepku“ koji drži vašu kožu zategnutom“) i tako formiraju destruktivne „AGE“ molekule. Sledeće što sledi je stvaranje finih linija, bora i naduvenih podočnjaka. Ali, daleko od toga da je šećer jedini krivac za to.
Ovi molekuli se kriju u namirnicama životinjskog porekla, a još više se povećava njihov broj kada se takve namirnice prže, griluju, pasterizuju ili dime.
Dobre vesti su da možete da zaštite svoju kožu, pa čak i da ispravite oštećenja tako što ćete smanjiti i potpuno eliminisati unošenje ovakvih namirnica: crveno meso, mlečne proizvode, procesuiranu hranu i sve oblike šećera i veštačkih zaslađivača. Sa druge strane, ishranu bi trebalo da bogatite crvenim, ljubičastim i crnim voćem i povrćem, pasuljem i žitaricama od celog zrna.

Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email