Policisticni-jajnici

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj kod žena i nažalost najčešći uzrok izostanka ovulacije, pa samim tim i začeća. Ukoliko patite od ovog poremećaja, a želite da ostanete u drugom stanju, evo šta morate da znate.
Ljudskom telu su potrebni i “ženski” i “muški” hormoni kako bi funkcionisalo na pravi način, ali kod žena koje pate od policističnih jajnika dolazi do poremećaja te one imaju previse “muških” hormona. Ovo dovodi do problema sa jajnicima – izostanak menstruacije i stvaranje cista na jajnicima u takozvanom “bisernom” nizu, su samo neki od njih.
Osim brojnih cista, jajnici oni obično bivaju dvostruko veći od normalnih i procenjuje se da pet do 10 odsto žena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti.
Nažalost, nije moguće izlečiti je u potpunosti, ali može se tretirati i rešiti.

Simptomi

Simptomi mogu da uključuju porast telesne težine, posbeno nakupljanje masnog tkiva u predelu stomaka i struka. Takođe, možete primetiti da vam opada kosa ili da se maljavost povećava na drugim mestima na telu. Akne i tamne fleke, masna koža takođe mogu ukazivati na policistične jajnike, kao i smanjen broj menstruacija ili njihov potpuni izostanak.

Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email