baba-blog

Kamen u žuči – uzrok, simptomi i kako ga lečiti

Sve je veći broj ljudi koji se lekaru javlja zbog tegoba i bolova za koje se ispostavi da su rezultat problema sa žučnom kesom. Kamen u žuči postaje sve češće oboljene. Naročito kod ženskog stanovništva starijeg od 40 godina.

Šta su žuč i žučna kesa?

Žučna kesa je mali organ oblika šljive, veličine do 2.5 centimetara, i nalazi se ispod jetre. Glavna funkcija ovog organa je da skuplja i koncentriše žuč – zeleno braonkastu tečnost koju stvara jetra. Tokom obroka žuč se luči u gornji deo tankog creva i učestvuje u varenju i apsorpciji masne hrane, kao i u apsorpciji vitamina rastvorljivih u mastima.

Kako nastaje kamen u žuči?

Kamen nastaje ukoliko postoji promena u sastavu žuči ili se žučna kesa ne prazni u potpunosti. Može doći do stvaranja sitnih nakupina u vidu kamenčića, odnosno kamena u žuči. Smatra se da je pojava kamena najčešće uzrokovana prekomernim konzumiranjem masne hrane. Uzimanje hormona i određenih kontraceptivnih pilula takođe mogu uticati na pojavu kamena. Kao i problemi vezani za probavu, varenje i šećernu bolest.

Ioako je glavni uzrok nastanka kamena u žuči i dalje nepoznat, postoje određeni faktori koji povećavaju rizik od stvaranja kamena. To su pre svega pol, starost i genetske predispozicije. Dokazano je da žene češće oboljevaju od muškaraca, a bolest se učestalije javlja kod stanovništva starijeg od 40 godina.

Takođe gojaznost, nagli gubitak težine, gladovanje, problemi sa jetrom i nedostatak fizičke aktivnosti mogu doprineti stvaranju kamena u žuči.

Simptomi

Veoma često, osobe koje imaju kamen u žučnoj kesi ne osećaju nikakve simptome. U pitanju je ‘tihi’ kamen, koji se otkriva CT skenerom. Međutim, ukoliko se simptomi jave, oni mogu biti veoma neprijatni.

Karakterističan je, pre svega, oštar bol (najčešće posle obroka) u gornjem desnom delu stomaka, ispod rebara. Ali se takođe može osetiti i u leđima, poput onog koji uzrokuje kamen u bubregu. Takođe, mogu se javiti i mučnina i povraćanje. Ukoliko primetite simptome, neophodno je da što pre počnete sa lečenjem kako bi sprečili komplikacije i ozbiljnije upale.

Posledice

Kamen u žuči sam po sebi nije opasan. Ali ako se ne leči i ne ukloni, može dovesti do ozbiljnih oboljenja i zdravstvenih problema. To mogu biti upala žučnih puteva, gangrena žučne kese, žutica, upala pankreasa, sepsa, fistula ili vezana creva (ileus).

Ipak, prisustvo kamena u žučnoj kesi najčešće dovodi do upale žučne kese (holecistitisa). Upalu karakterišu konstantan bol i povišena temperatura, a do nje dolazi kada kamen zapuši otvor ka debelom crevu

Upala žučne kese je stanje koje se najčešće rešava hirurški, uklanjanjem žučne kese. Hirurško uklanjanje žučne kese danas predstavlja najčešću operaciju u svetu, češću i od operacija slepog creva ili kile.

Prevencija i lečenje

Masna hrana, odnosno nepravilna ishrana glavni je uzrok stvaranja kamena u žuči. Preporučljivo je izbegavati prženo i pohovano meso, punomasne sireve i hranu bogatu holesterolom, kao i kiselu, ljutu i začinjenu hranu. Alkoholna i gazirana pića takođe pospešuju taloženje kamenca.

Preporučljiva je ishrana bazirana na posnom mesu, kuvanom ili pečenom na roštilju. Mogu se konzumirati i riba, nemasni sirevi, maslinovo ulje i belance jajeta. Povrće treba jesti kuvano, a voće u manjim količinama.

Ukoliko osetite simptome, potrebno je da se odmah javite lekaru kako bi započeli lečenje. Time ćete izbeći komplikacije i eventualnu operaciju i uklanjanje žučne kese.

Pored lekova hemijskog porekla postoje i prirodni preparati koji uspešno tope i uklanjaju kamen. Herboksal predstavlja preparat na biljnoj bazi, uz čiju redovnu upotrebu možete rešiti problem kamena u žuči ali i kamena u bubregu već za par nedelja. Više o preparatu možete pročitati ovde.

Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email