Vaša korpa
Vaša korpa je prazna.
Ukupno: 0

Suma:
Dostava:
Popust:
Ukupno:


Očisti korpu

Karanfilić

Nekada su začini vredeli zlata, a karanfilić nije bio izuzetak. Karanfilić je sušeno cveće drveta karanfilića. Poreklom sa Ostrva začina u blizini Kine, karanfilić se proširio širom Evrope i Azije tokom kasnog srednjeg veka kao važan deo lokalne kuhinje. Danas karanfilić ostaje važan začin koji mnogim jelima daje poseban ukus.


Karanfilić se može koristiti ceo ili samleven. Ljudi često uključuju mlevene karanfiliće u mešavine začina i cele karanfile u recepte kako bi dodali dubinu i ukus širokom spektru namirnica. Ove male tamnosmeđe mahune se koriste za začinjavanje karija, začinjanje mesa, obogaćivanje sosova kao što je Vusteršir sos, pa čak i aromatiziranje začinjenih pečenih proizvoda. Oni takođe pružaju neke impresivne zdravstvene prednosti.


Karanfilić je odličan izvor beta-karotena, koji im daje bogatu braon boju. Porodica pigmenata karotena su važni antioksidansi i provitamini. Karotenski pigmenti se mogu pretvoriti u vitamin A, važan nutrijent za održavanje zdravlja očiju.


Neke značajne zdravstvene prednosti karanfilića uključuju:


  • Smanjena inflamacija
  • Manje slobodnih radikala
  • Smanjeni čirevi
  • Poboljšana funkcija jetre

Prirodne blagodeti

Rešite problem na prirodan način.

Usavršena receptura

Proverena, odobrena, usavršena receptura.

Bez kontraefekata

Bez nuspojava
i neželjenih efekata.

Biljke

Naučimo nešto o biljkama koje koristimo

Beli slez

Beli slez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluzokože zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. Na prvom mestu leči disajne organe – upalu grla, bronhitis, a potom olakšava kašalj i zapaljenje pluća.

Celer

Među začinskim biljkama celer (Apium graveolens) zauzima posebno mesto. Kroz istoriju i mitologiju celeru su pridavana različita značenja, a verovanje da celer pospešuje polnu moć ostalo je do danas.

Rusa

Rusa (Chelidonium majus) je biljka koja se obično uzgaja u Aziji, Centralnoj i Južnoj Evropi i Severnoj Americi. Ekstrakt dobijen iz biljke ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini.

List maline

List maline je deo biljke maline koja se koristi kao tradicionalni lek za trudnice i žene posle porođaja. List maline se vekovima gaji zbog svojih kulinarskih i lekovitih prednosti. Biljke maline su izdržljive višegodišnje biljke u porodici ruža.

Borovnica

Borovnica (vaccinium mirtillus) bila je jedna od prvih namirnica koja je nazvana „superhranom“. Postoji mnogo sorti koje rastu u različitim regionima sveta; bobice rastu u grozdovima na žbunovima i mogu biti različite veličine.

List jagode

Istraživači su primetili prednosti listova jagode i njihovu hranljivu, kao i lekovitu vrednost. Utvrđeno je da su listovi bogati bioaktivnim prirodnim izvorima i sadrže antioksidanse, kao i antiinflamatorne agense.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je iz porodice Capsicum. Ljudi je često koriste da poboljšaju ukus slanih jela, a hranljive materije u paprici mogu pružiti zdravstvene prednosti. Ljute paprike su blisko povezane sa halapenjo paprikom.

Rogač

Rogač je mala vrsta drveta otporna na sušu koje cveta u sušnoj klimi Afrike, Azije i južne Evrope. Termin "rogač" odnosi se na plodove drveta, koje su ravne mahune nalik pasulju koje sadrže brojne sitne semenke.

Ren

Ren je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima, mada za razliku od Rusa kod kojih ima široku primenu kod nas je neopravdano zanemaren. Koren rena ima oko 5 puta više vitamina C nego što imaju limun i pomorandža.

Sladić

Sladić je biljka koju su ljudi koristili hiljadama godina za lečenje raznih bolesti. Zbog svog slatkog ukusa, sladić je popularan i kao zaslađivač u slatkišima, a proizvođači ga ponekad koriste da prikriju ukus lekova.

Kamilica

Kamilica je jedna od najstarijih lekovitih biljaka poznatih čovečanstvu. Osušeni cvetovi kamilice sadrže mnogo terpenoida i flavonoida koji doprinose njenim lekovitim svojstvima. Preparati kamilice se obično koriste za mnoge ljudske bolesti.

Kantarion

Kantarion (Hipericum perforatum) je cvetna biljka iz porodice Hipericaceae koja je dobila ime po jarko žutim cvetovima. Ljudi su vekovima koristili kantarion. Danas se popularna biljka često koristi za ublažavanje simptoma depresije.

Bokvica

Bokvica, takođe poznata kao širokolisni trputac (Plantago major), poreklom je iz Evrope i određenih delova Azije. Ova višegodišnja biljka daje zelenkaste cvetove i ima velike listove ovalnog oblika koji se mogu jesti sirovi ili kuvani.

Šargarepa

Šargarepa (Daucus carota) je korenasto povrće za koje se često tvrdi da je savršena zdrava hrana. Ljudi su verovatno prvi put uzgajali šargarepu pre više hiljada godina, na području današnjeg Avganistana.

Kurkuma

Začin poznat kao kurkuma jedan je od najefikasnijih dodataka ishrani koji postoje. Mnoge visokokvalitetne studije pokazuju da kurkuma pruža velike pogodnosti za vaše telo i mozak. Mnoge od ovih prednosti potiču od njegovog glavnog aktivnog sastojka.

Hajdučka trava

Naziv hajdučka trava odnosi se na bilo koju od otprilike 80 vrsta porodice tratinčica (Asteraceae) poreklom iz severnog umerenog pojasa. A. millefolium je izdržljiv višegodišnji korov sa fino podeljenim listovima i beličastim, ružičastim ili crvenkastim.

Karanfilić

Nekada su začini vredeli zlata, a karanfilić nije bio izuzetak. Karanfilić je sušeno cveće drveta karanfilića. Poreklom sa Ostrva začina u blizini Kine, karanfilić se proširio širom Evrope i Azije tokom kasnog srednjeg veka.

Cimet

Cimet je poznat začin. Ali ekstrakti iz kore, kao i listovi, cveće i plodovi drveta cimeta takođe se koriste u tradicionalnoj medicini širom sveta hiljadama godina. Koristi se u kuvanju i dodaje se mnogim namirnicama.

Slez

Cvet ljubičastog sleza, naučno poznat kao malva silvestris, je cvetna biljka koja raste u izobilju širom sveta, uključujući Severnu Ameriku, Afriku i Evropu, iako je poreklom iz Evrope i Severne Afrike.

Lovorika

Lovor ili plemeniti lovor (Laurus nobilis) je grm vrlo čest u mediteranskim oblastima koji lako može narasti do 10 metara. Simbol pobede i mira, lovor predstavlja snagu i uspeh; poznat je i po svojim zdravstvenim prednostima za telo.

Crni luk

Iako je svo povrće važno za zdravlje, određene vrste nude jedinstvene prednosti. Luk je član roda cvetnih biljaka Allium koji takođe uključuje beli luk, ljutiku, praziluk i vlašac.

Piskavica

Piskavica (Trigonella foenum-graecum) je biljka slična detelini. Seme ima ukus sličan javorovom sirupu i koristi se u hrani i medicini. Piskavica je poreklom iz Mediterana, Evrope i Azije.

Brusnica

Brusnice su popularna superhrana. Ljudi ih mogu konzumirati u obliku sosa ili soka. Takođe ih mogu dodati u nadev, obroke ili desert. Brusnice su poreklom iz Severne Amerike. Sada rastu na oko 58.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ginko

Ginkgo biloba ima mnoge zdravstvene prednosti. Često se koristi za lečenje stanja mentalnog zdravlja, Alchajmerove bolesti i umora. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se oko 1.000 godina.

Nana

Nana ili menta pripada porodici Lamiaceae, koja sadrži oko 15 do 20 biljnih vrsta, uključujući pepermintu i metvicu. To je popularna biljka koju ljudi mogu koristiti svežu ili sušenu u mnogim jelima i tinkturama.

Rastavić

Rastavić uspeva u severnoj Evropi i Americi, kao i na drugim vlažnim mestima sa umerenom klimom. Ima dugu, zelenu i gusto razgranatu stabljiku koja raste od proleća do jeseni.

Đumbir

Ljudi su koristili đumbir u kuvanju i medicini od davnina. To je popularan kućni lek za mučninu, bolove u stomaku i druge zdravstvene probleme. Ljudi obično koriste svež ili sušen đumbir u kuvanju, a neki uzimaju suplemente đumbira.

Kopriva

Kopriva (Urtica dioica) je od davnina bila osnova u biljnoj medicini. Drevni Egipćani su koristili koprivu za lečenje artritisa i bolova u donjem delu leđa, dok su je rimske trupe trljale na sebe kako bi se zagrejale.

Mirođija

Naziv mirođija potiče od staronordijske reči „dilla“, što znači umiriti. Mirođija se od davnina koristi za lečenje grčeva kod novorođenčadi i digestivnih bolesti, kao i za pomoć pri dojenju.

Maslačak

Većina ljudi misli o maslačku (Tarakacum officinale) kao o dosadnom korovu koji treba odmah ukloniti sa svog travnjaka ili bašte. Ali ova biljka se dugo koristi u biljnoj medicini da potpomogne varenju i stimuliše apetit.

Peršun

Peršun je široko kultivisana cvetna biljka koja pripada porodici Apiaceae. Preovlađuje u američkoj, evropskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Postoje dve vrste svežeg peršuna koji se često nalaze na pijacama i drugim prodavnicama hrane.

Breza

Breza je drvo koje potiče iz Evrope i delova Azije. Za pravljenje lekova koriste se listovi, kora i pupoljci drveta. Breza se koristi za bolove u zglobovima, kamenje u bubregu, kamenje u bešici, infekcije urinarnog trakta (UTI) i druga stanja.

Beli luk

Danas se beli luk široko koristi za nekoliko stanja povezanih sa krvnim sistemom i srcem, uključujući aterosklerozu (otvrdnjavanje arterija), visok holesterol, srčani udar, koronarnu bolest i hipertenziju.

Crvena Detelina

Crvena detelina se koristi kod valunga (naleta vrućine) u menopauzi i PMS-a. Odlična je za poboljšanje zdravlja dojki. Njeno dejstvo se pokazalo veoma uspešno kod čišćenja i rada jetre, kao i za snižavanje holesterola.

Ruzmarin

Ruzmarin je dobar izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina B6, magnezijuma, bakra i kalijuma. Dobar je izvor vlakana, vitamina A i C. Ruzmarin sadrži sastojak koji deluje protiv posledica slobodnih radikala u mozgu.

Podbel

Podbel raste na livadama kao samonikla divlja biljka. Koristi se u lečenju organa za disanje već vekovima. Podbel ulazi u sastav plućnog čaja kao sredstvo protiv kašlja.

Majčina dušica

Pored toga što je dobra za kašalj, ono što nas često i muči, majčina dušica je dobra i za jačanje imuniteta. Svi vitamini kojima je bogata majčina dušica doprinose povećanju broja belih krvnih zrnaca.

Pirevina

Pirevina se upotrebljava za lečenje jetre i kod teškoća sa žuči, kao i kod žutice. Takođe se primenjuje kod bolova u bubrezima, kod svih vrsta kamenaca, kod infekcija mokraćnih kanala, kod bolesti pluća i plućne tuberkuloze.

Seme bundeve

Bundeve su same po sebi jako zdrave, ali i njihove semenke sadrže jako mnogo kvalitenih sastojaka koje su našem telu potrebne, poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K.

Glog

Drvo gloga je tvrdo i žilavo. Kora je glatka, sivopepeljaste boje, sa grančicama na kojima je raspoređeno trnje. Glog važi za jednu od najvrednijih i najdelotvornijih biljaka za srce, jer jača i reguliše rad srca.

Prihvatam
Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.